Blackburn House
Photographer: Tom Ross

This family home is nestled amongst the gums, cantilevering dramatically over the sloped site so it feels more like a treehouse than a regular home. With views from the site cascading down the hill towards Gardiners Creek Reserve in Melbourne’s Blackburn, this modular home crafted by ArchiBlox harmoniously embraces the natural context of the surrounds whilst maximising the sustainable orientation of the site.

Bedroom

Four

Style

Urban

Share

Environmentally sustainable design principles and initiatives.

  • Sustainable materials externally including FSC Certified Timber
  • Large expanses of north glazing to habitable rooms.
  • Aluminium argon filled double glazed windows.
  • Energy efficient appliances.
  • Low VOC internal paints and natural oils.
  • Native drought tolerant landscaping.

Internally spaces are designed for life, minimising the footprint of the built form to maximise the liveability of the external. Family rooms, study spaces, day beds and circulation have all been thoughtfully planned to ensure that the family and has a future in this space is allowed to thrive.

  • 2 Living areas opening towards the east and north
  • Views captured to the west
  • Dining | kitchen | pantry | study
  • Powder room ensuite and master bedroom occupy the middle level
  • 3 bedrooms and a shared bathroom occupy the upper floor
  • Garage and store area on lower level

Floor plans

Related projects

Get in touch!

Like more information about collaborating with our team of experienced qualified architects? We'd love to run you through the advantages of achieving the cutting edge Archiblox quality and budget.

Simply fill in your details and then continue to let us know about your new project.

  • For a consultation with our project consultant and architect.

    Simply fill in the enquiry form and 
we’ll be in touch.

    About you

  • About your new home

  • No. of bedrooms
  • No. of car spots